星期三, 1月 16, 2008

股 場 放 大 鏡 : 直 通 車 消 息 勿 過 份 憧 憬


高 盛 將 豐 控 股 ( 005 ) 列 入 沽 售 名 單 , 目 標 價 睇 114 元 , 搞 到 隔 晚 美 股 急 升 之 下 , 控 仍 然 帶 頭 領 跌 , 其 他 重 磅 股 見 勢 色 唔 對 , 亦 由 頭 沽 到 落 尾 。 日 前 某 位 財 經 專 欄 作 家 講 過 , 美 國 大 部 份 大 行 報 告 都 係 叫 買 入 , 話 持 有 已 差 不 多 等 於 係 沽 貨 意 思 , 若 建 議 沽 售 , 真 係 睇 得 好 淡 。

任 總 無 厘 頭 評 直 通 車
匯 控 早 已 淪 為 弱 勢 股 , 所 以 帶 住 跌 十 分 平 常 , 但 係 近 兩 日 跌 市 , 明 顯 地 變 成 強 勢 股 都 唔 掂 , 最 明 顯 係 港 交 所 ( 388 ) , 本 周 一 失 守 200 元 大 關 , 噚 日 再 跌 落 180 元 水 平 , 呢 個 價 係 港 府 入 市 掃 港 交 所 後 無 耐 價 , 若 再 跌 落 160 元 樓 下 , 就 會 回 到 港 府 入 市 價 。

港 交 所 去 年 9 月 開 始 勁 升 , 除 特 區 政 府 入 市 之 外 , 好 大 程 度 係 因 為 直 通 車 消 息 , 近 日 港 交 所 急 跌 , 照 計 好 難 相 信 直 通 車 短 期 開 車 , 但 係 金 管 局 任 總 噚 日 卻 突 然 無 厘 頭 評 論 直 通 車 , 令 人 摸 不 頭 腦 。 任 總 日 前 表 示 , 期 望 港 股 直 通 車 計 劃 盡 快 實 行 , 而 香 港 在 有 關 方 面 已 作 好 準 備 。

他 表 示 不 介 意 直 通 車 計 劃 有 所 修 訂 , 包 括 是 否 覆 蓋 更 多 市 場 及 銀 行 等 , 相 信 香 港 仍 可 在 內 地 市 場 發 展 方 面 起 促 進 的 作 用 。 任 總 評 論 係 咪 預 示 直 通 車 就 快 開 通 不 得 而 知 , 好 可 能 係 有 記 者 問 , 例 牌 回 應 都 唔 出 奇 , 不 過 睇 過 港 交 所 股 價 圖 , 好 難 相 信 市 場 仲 炒 直 通 車 。

農 產 品 股 當 炒 揀 超 大
事 實 上 , 不 要 說 港 股 直 通 車 , 連 國 內 基 金 QDII 的 認 購 熱 情 亦 大 降 , 早 前 推 出 的 基 金 QDII 基 本 上 賬 面 已 全 輸 , 有 國 內 報 章 批 評 , 將 升 值 中 的 人 民 幣 資 金 投 資 於 正 貶 值 的 美 元 ( 港 元 與 美 元 掛 ) , 是 否 合 理 。 所 以 , 都 係 唔 好 對 直 通 車 抱 有 太 大 幻 想 。 跌 市 之 下 唯 一 農 業 股 有 買 盤 追 捧 , 超 大 現 代 ( 682 ) 急 升 6% , 中 化 化 肥 ( 297 ) 亦 升 6% , 由 於 牛 肉 豬 肉 價 格 係 咁 升 , 農 產 品 價 格 上 升 應 該 都 好 難 得 住 , 睇 都 係 得 呢 類 股 份 炒 得 起 , 超 大 仍 然 係 逢 低 吸 納 之 選 。

1 則留言:

股票新丁 說...

邱先生,謝謝你的意見,小弟會按計劃沽出所持有的投票。如果機會,可以講講怎樣去定一個好的止蝕﹑止賺及目標價呢?謝謝﹗