星期三, 8月 27, 2008

股 場 放 大 鏡 : 股 神 睇 中 邊 隻 中 資 股 ?


股 神 畢 菲 特 親 口 話 欲 以 5 億 美 元 入 股 一 隻 中 國 股 票 , 但 遭 到 拒 絕 , 呢 單 新 聞 , 成 為 傳 媒 大 舉 炒 作 焦 點 , 而 由 於 股 神 對 銀 行 、 保 險 股 情 有 獨 鍾 , 故 此 被 傳 入 股 對 象 都 係 呢 類 金 融 股 , 其 中 一 隻 傳 聞 係 中 信 銀 行 ( 998 ) , 刺 激 其 股 價 連 續 兩 日 有 不 俗 升 幅 , 即 使 否 認 , 噚 日 都 照 升 。

畢 菲 特 入 股 中 石 油 ( 857 ) 一 役 , 在 去 年 全 數 沽 售 , 可 算 係 經 典 傑 作 , 雖 然 唔 係 沽 到 最 高 價 , 但 以 其 持 股 量 之 龐 大 , 能 夠 在 最 癲 狂 見 頂 前 全 數 出 貨 , 時 間 掌 握 上 已 經 係 無 得 頂 。 就 以 股 神 在 去 年 9 月 最 後 申 報 持 股 降 至 4.33% 計 , 當 日 減 持 價 為 13.89 元 , 再 過 個 多 月 即 已 見 頂 , 現 價 仍 在 10 元 以 下 。

中 石 油 一 役 最 經 典
股 權 資 料 顯 示 , 股 神 由 去 年 7 月 持 中 石 油 近 11% , 減 持 至 低 於 5% , 用 兩 個 月 時 間 , 唔 易 一 下 子 沽 貨 , 而 且 樹 大 招 風 , 一 話 沽 貨 股 價 就 跌 , 兼 且 寫 信 寄 去 交 易 所 申 報 , 都 引 來 不 少 批 評 , 所 以 今 次 股 神 仲 會 唔 會 選 擇 要 申 報 股 份 , 定 係 寧 做 一 個 持 股 不 足 5% 的 股 東 , 以 免 他 日 減 持 時 要 申 報 。

假 如 畢 菲 特 用 5 億 美 元 , 即 折 合 約 39 億 港 元 買 一 隻 內 銀 股 , 唯 一 可 以 做 到 5% 主 要 股 東 只 有 信 行 同 埋 招 行 ( 3968 ) , 假 如 用 呢 筆 錢 去 買 建 行 ( 939 ) 或 者 工 行 ( 1398 ) H 股 , 則 分 別 只 可 以 買 得 到 0.27% 及 0.87% 股 權 , 完 全 唔 使 申 報 , 而 且 兩 股 流 通 量 大 , 沽 貨 買 貨 都 可 以 在 不 知 不 覺 間 進 行 。

不 過 , 搞 到 入 股 要 被 拒 絕 , 唔 似 係 呢 兩 隻 重 磅 股 , 所 以 傳 到 買 信 行 先 至 似 層 層 。 如 果 唔 係 以 上 銀 行 股 , 莫 非 係 某 隻 市 值 細 細 保 險 股 ?

1 則留言:

匿名 說...

thanks for share........